Redüktör

planet-reduktorler.jpg

Planet Redüktörler

Planet Dişli Flanşlı Redüktör düşük hızın ve yüksek torkun ihtiyaç duyulduğu mekanizmalarda kullanılmaktadır. Bu redüktörlerin en büyük avantajları düşük hız çıkışlarında alan tasarrufu sağlamasıdır. Farklı bir şekilde söyleyecek olursak planet dişli redüktöre sahip bir motor için çok büyük bir kurulum alanına ihtiyaç yoktur. Bu motorlar küçük alanlara rahatlıkla sığabildikleri için kullanım alanları da oldukça geniştir.

Bu redüktörlere planet (İngilizcede gezegen anlamına gelir) adının verilmesinin sebebi ise çevre dişlisine yerleştirilen pinyon dişlilerinin sabit çevresinde dönmesinden gelmektedir. Pinyon dişlilerinin içe ve dışa doğru yaptıkları bu dönüş güneş sistemindeki gezegenlerin dönüşüne benzetilmiştir. Bu sebepten dolayı bu rdüktörlere planet çark redüktörü ve ya planet redüktörü adı da verilişmiştir.

Planet Dişli Flanşlı Redüktör Özellikleri

Planet Dişli Redüktörün  bileşenlerini dört ana başlığa ayırarak incelemek mümkündür. Bunlardan bir tanesi sabit çevre dişlisidir ki bu bileşenin üzerinde iç dişliler yer almaktadır. Adından da anlaşıldığı gibi bu gövde genellikle hareketsiz yani sabittir. Güneş dişlisi olarak bilinen tahrikin uygulanmasını sağlayan dişli ise merkez dişlidir. Merkez dişli çevre dişlisinin ortasında yer alır. Merkez dişli çoğunlukla sıkma sistemi ile bağlanır.

Motor miline mekanik bağlanmayı sağlayan parça da merkez dişlidir. Planet Dişli Redüktörün bir diğer bileşeni ise bu bileşene de adını vermesine neden olan planet çarklarıdır. Planet çarklarının sistem içindeki yeri bir aktarma kolunun üzeridir. Burada bulunan planet çarkları merkez dişli ve sabit dişli arasında dönerler. Planet çarklarının üzerinde bulunduğu aktarma kolu bir yandan da redüktörün çıkış mili görevini de görür.

Planet çarklarının çalışma amacı ihtiyaç duyulan torku iletmektir. Planet çarklarının sahip oldukları diş sayısı ile redüktörün aktarma oranı arasında bir ilişki yoktur. Ayrıca planetlerin sayısı da değişkenlik gösterebilir. Planet çarklarının sayısının artması yük dağılımının artmasına ve aktarılan torkun yükselmesi anlamına gelmektedir.

Sistem içinde birbirine geçmiş diş sayısının artmasıyla bu parçaların dönme gücü düşer. Planet redüktör düz dişli bir redüktörle kıyaslandığında planet dişli redüktörün yük dağılımında daha avantajlı olduğu görünür. Çünkü planet redüktörde toplam gücün hepsi değil sadece bir miktarı dönme gücü olarak iletilir. Bu da planet redüktörlerin güç konusunda daha avantajlı olduğu anlamına gelir.

Planet dişli flanşlı redüktörler küçük bir alanda yüksek seviyede torkları yüksek verimlilikle iletme imkanı sağlar.

Planet Dişli Flanşlı Redüktör Avantajları

Planet dişli redüktörlerin en büyük avantajının alandan tasarruf sağlayarak yüksek verimlilik sağladıklarını önceden de belirtmiştir. Bu özellik planet dişli flanşlı redüktörlerin tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesidir.

Planet dişli redüktörlerin tercih edilmesinin ikinci önemli özelliği ise bu redüktörlerin ihtiyaç halinde farklı aktarma oranlarında kullanılabilir olmalarıdır. Planet dişli redüktörlerde farkı aktarma oranı elde etmek için çevre dişlisinin boyu sabit bırakılır, merkez dişlisi yani güneş dişlilerin sayısı ve planet çarklarının diş sayıları değiştirilir. Burada unutulmaması gereken kriter güneş dişlisi ile aktarma oranı arasındaki ters orantıdır. Güneş dişlinin daha küçük olması demek aktarma oranın daha yüksek olması demektir.

Yükün birden fazla planet dişlisine dağılması hem aktarım hızında hem de kapasitede büyük önem taşır. Planet dişli redüktörlerde düşük dönme hızıyla yüksek verimlilik elde edilir. Bu redüktörler diferansiyel redüktör olarak da rahatlıkla kullanılabilir.

Planet Flanşlı Redüktör Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Planet redüktöre ihtiyacınız varsa ilk olarak tam olarak ne istediğinizi bilmelisiniz. Alacağınız ürün parçalarını iyi tanımalısınız.

Tercih edeceğiniz redüktörün üreticisi hakkında kısa bir araştırma yapabilirsiniz. Herhangi bir arıza ya da bakım durumunda firmanın ürettiği ürünün yedek parçasını bünyesinde bulundurup bulundurmaması çok önemlidir. Aksi takdirde birçok işiniz yarıda kalabilir.

Üretici firmaya bağlı olarak dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da servis ağıdır. Üretici firmanın bulunduğunuz  bölgede bir bayiisi ve servis işletmesinin olması demek her türlü olumsuzlukta başvurabileceğiniz bir yerin olması demektir.


Planet Redüktör ürünleri ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz iletişim sayfamızı veya aşağıdaki iletişim formu üzerinden bize ulaşabilirsiniz.


    sonsuz-vidali-reduktorler.jpg

    Sonsuz Vidalı Redüktörler

    Sonsuz vida ve bronz dişlilerin yataklı rulmanlar üzerinde dişlilerin birbirine dikey olarak sürtünmesi sayesinde 11 ayrı tahvil oranıyla güç aktarımını sağlayan redüktörler sonsuz vidalı redüktörler olarak adlandırılmaktadır. Sonsuz vidalı redüktörler gündelik hayatımızda da kullanılan redüktör modelleri arasında yer almaktadır. Otomatik kapı sistemleri ve oyun makineleri gibi sistemlerin yanı sıra sanayi tipi vinçler, tekstil makineleri ve otomatik karıştırıcı kazanlarında da bu tür redüktörlere ihtiyaç duyulmaktadır. Peki sonsuz vidalı redüktör nedir ve seçimi esnasında hangi detaylara dikkat edilmelidir?

    Sonsuz Vidalı Redüktörlerin Teknik Özellikleri Nelerdir?

    Redüktörler yapıları itibariyle 90 derece olması gereken çalışma ortamlarında sık sık tercih edilmektedirler. İş dişli yapısının dikey sürtünmesinden dolayı oluşan verimsizliği asgari seviyelere indirmek için sonsuz vida çelikten çark dişli bronz malzemeden de üretilebilirler. Yüksek kalitede sentetik bulunduran ürünler her yönden bağlanabilen beraber çıkış flanşlı ve tork kollu olarak da çalıştırılacakları ortama montaj edilebilmektedirler.

    Düşük güç gerektiren uygulamalar olan sonsuz vidalı redüktörler 5 farklı gövde büyüklüğünde de üretilebilmektedir. Hafifliği ve korozyon dayanımı ile dikkat çeken ürünler aynı zamanda gıda sektörü gibi nem içeren ortamlarda da kusursuz bir kullanım imkanı sunmaktadır. Redüktörler standart olarak metalik renklerde tasarlanabilmektedir. Paslanmaz çelik malzemeleri sayesinde dış mekandan kaynaklanabilecek sorunlara karşı da ekstra dayanıklılık elde edebilirsiniz.

    Sonsuz Vidalı Redüktörler Nasıl Seçilmelidir?

    Sonsuz vidalı redüktörler arasından seçim yapacağınız zaman bazı özel detaylara dikkat etmeniz sizler için daha yararlı olacaktır. İlk etapta firma tercihinize büyük bir özen göstermelisiniz. Müşterileri tarafından güven veren firmaları seçerseniz uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanabileceğiniz ürünlere sahip olabilirsiniz. Doğru firmayı seçtikten sonra ürünlerin üretiminde kullanılan malzemeler hakkında da detaylı bilgi almayı denemelisiniz.

    Doğru tercihleri yaptığınız zaman uzun vadede karlı duruma geçebilirsiniz. Çünkü doğru ve güvenilir firmalardan satın alabileceğiniz sonsuz vidalı redüktör modellerini uzun yıllar boyunca kullanabilir, ek bir bakım veya onarım çalışması yapmadan farklı projelerinizde güvenilir bir şekilde sizler de değerlendirmeye başlayabilirsiniz.


    Sonsuz Vidalı Redüktör ürünleri ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz iletişim sayfamızı veya aşağıdaki iletişim formu üzerinden bize ulaşabilirsiniz.


      motorlu-reduktorler.jpg

      Motorlu Redüktörler

      Motorlu redüktörün ne olduğunu anlamak için ilk olarak redüktör motor tabilerinin tek tek ele alınması gerekmektedir. Motorlar bilindiği üzere elektrik enerjisini ya da hidro enerjiyi kinetik enerjiye dönüştüren araçlardır. Kullandığımız elektronik ürünlerin tamamında farklı yapıda motorlar bulunur.

      Redüktör ise dilimize İngilizceden gelen bir kelimedir. “Reducer” kelimesinin dilimize uyarlanmış halidir ve düşürücü anlamına gelir. Kapalı bir dişli sistemi olan redüktörler elektrik ve hidrolik sistemlerde kullanılabilirler.

      Redüktörler yüksek tork elde edilebilmesi adına motorların hızını ve beygir gücünü düşürmektedir. Bu iki değeri düşürdüğü için “düşürücü” anlamına gelen redüktör ismini almaktadır. Eğer motorlarda redüktör kullanılıyorsa bu ürünler motorlu redüktör olarak isimlendirilmektedir.

      Motorlu Redüktör Ne İşe Yarar?

      Redüktörler, sabit devirle çalışan elektrik motorlarında değişken devirli dönme hareketinin elde edilmesi için motorların çıkış şaftına bağlanır. Redüktör motorlar üç farklı parçadan oluşmaktadır. Bu parçalar dişli yatak, dişli çark ve millerdir. Üretiminde demir, alüminyum ya da çelik gibi malzemeler tercih edilir.

      Redüktörlerin kullanım amacı;

      • Farklı yönlere dönmeyi sağlamak,
      • Küçük hacimlerde yüksek çevrim oranı ortaya çıkarmak,
      • Araçların milleri arasındaki güçleri ve devinimi iletmek,
      • İki elemanın dönmesi sırasında bu elemanlar arasındaki bağımsızlığı sağlamak, şeklinde sıralanmaktadır.

      Temelde hızı ve beygir gücünü düşürüp yüksek tork elde etmeye yarar. Motorların zorlanacağı ya da başaramayacağı durumlarda bu seçenek devreye girerek verimlilik sağlayacaktır.


      Motorlu Redüktör ürünleri ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz iletişim sayfamızı veya aşağıdaki iletişim formu üzerinden bize ulaşabilirsiniz.


        Mesaj Gönder
        Merhaba
        Sana yardım edebilir miyiz?